În grija cui ajung femeile abuzate din Constanța. "Chiar și bătute măr, se întorc la soți"

1443
2
În grija cui ajung femeile abuzate din Constanța.

Articole de la același autor

Începând din acest an, la nivelul județului Constanța nicio instituție nu mai ține o evidență a numărului femeilor care au avut curajul să reclame abuzurile fizice și psihice la care au fost supuse acasă!

An de an, pe 25 noiembrie este celebrată Ziua Internațională Împotriva Violenței Asupra Femeilor, prilej pentru autoritățile locale și naționale să organizeze fel de fel de campanii de prevenire pe această temă. Se organizează întâlniri, specialiștii din instituțiile cu rol de răspundere se întâlnesc și discută pe marginea măsurilor de protecție ce trebuie luate pentru protejarea femeilor victime ale abuzurilor în sânul familiei. Așa cum s-a întâmplat ieri și la nivelul județului Constanța. Dar, cu toate acestea, nimeni nu știe câte femei au fost, anul acesta, victime ale violenței domestice! Și nu numai pentru că doar o mică parte dintre victime au curajul să reclame autorităților chinul pe care-l trăiesc, ci și pentru că… nicio instituție nu mai ține o evidență cu numărul femeilor care cer ajutorul autorităților!

Până anul trecut, responsabilitatea centralizării datelor privind victimele violenței în familie și supravegherea soluționării cazurilor revenea, la nivelul județului nostru, Agenției Județene pentru Prestații Sociale. De anul acesta, însă, odată cu modificarea legislației privind protecția victimelor violenței domestice, instituția respectivă nu mai are o astfel de statistică. La rândul lor, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului susțin că țin doar evidența copiilor maltratați, în vreme ce Poliția Constanța realizează o statistică anuală generală, pe tot ce înseamnă victime ale violenței intrafamiliale (copii bătuți, frați care se bat, bătrâni maltratați de nepoți etc).

Problema lipsei unor statistici, care să ajute autoritățile într-un demers concret, pragmatic, al combaterii violenței în familie este cunoscută și la nivelul Departamentului pentru Egalitate de Șanse, din cadrul Ministerului Muncii. "Din păcate, lipsa datelor statistice este una din problemele majore ale acestui fenomen. Sperăm ca prin sistemul informațional unic, care se va naște în urma proiectului START, implementat de Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, se va produce o schimbare în acest sens!", ne-a transmis Andreea Molocea, din cadrul departamentului menționat.

S-au întors la soții abuzivi după o noapte în centru

În ceea ce privește ajutorul concret pe care-l pot primi femeile maltratate de partenerii de viață, la ora actuală în județul Constanța sunt doar două centre unde acestea pot fi găzduite: unul la Mangalia, aflat în subordinea DGASPC Constanța, iar unul la Cernavodă. "Avem un centru pentru victimele violenței în familie, un spațiu unde femeile primesc sprijin și consiliere psihologică gratuită", ne-a precizat Sorina Popa, din cadrul Primăriei Cernavodă. Centrul este dotat cu șapte camere și aici pot apela victimele din Cernavodă și localitățile înconjurătoare.

Numărul celor care au apelat la acest centru este foarte mic. În ultimii trei ani, doar trei femei au fost găzduite în respectiva unitate: primele două au fost doar o noapte, după care s-au întors acasă, la soții care le abuzau. Copiii care rămăseseră acasă și lipsa mijloacelor de subzistență au fost motivele pentru care s-au întors, ne-a precizat psihologul Gabriela Colesniuc, consilier în cadrul centrului. Ultimul caz a fost înregistrat în urmă cu aproximativ o lună, iar tânăra victimă a stat în centru un week-end, după care a plecat la părinții săi, din Galați. Reușise să fugă de la locuința soțului abuzator cu hainele de pe ea și cu unul dintre copii, de patru ani, care era la stradă în acel moment. Al doilea copilaș, de un an și jumătate, a rămas la soț, care a refuzat ulterior să i-l încredințeze mamei.

În cazurile menționate, femeile au ajuns la centru după ce au cerut ajutorul polițiștilor.

v v v

Potrivit datelor existente la nivelul Agenției Județene pentru Prestații Sociale Constanța, anul trecut în Constanța au fost înregistrate 623 de sesizări privind infracțiunile intrafamiliale, în vreme ce în anul anterior au fost înregistrate 786 de reclamații privind același tip de infracțiuni. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

admirator
26 noiembrie 2014
pai de ce ajung

la adapost, doar cu ajutorul politistilor? singure nu pot? asta inseamna ca nu mediatizati suficient adresa casei... sigur erau femei agresate de sotii lor? sau... alte tipuri de agresiuni? daca plecau dupa doar o noapte, nu cumva casa asta e folosita pentru altceva? (santajul asupra sotilor, adapost temporar etc...) cum nu aveti date statistice, daca stiti cate femei agresate erau anul trecut si cate sunt anul asta? in ce consta agresiunile astea, daca Politia nu are evidenta lor? si nici spitalele sau IML-ul? Din ce spuneti aici, rezulta ca numerul agresiunilor in familie e in scadere... De ce alarmati lumea, periodic, cu cresterea violentei conjugale? barbatii incep sa se schmekereasca si folosessc alte metode. nu mai sunt violenti. o sa va cruciti cand va veti da seama ce monstri cortecti politic veti crea! dar voi ati vrut-o! Poate ca ar fi fost bine sa detaliati cifrele astea pe tipuri de violenta! asteptama stfld e articole mai des, nu odata in an!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Răzbunare a dealerilor  de etnobotanice?
Duminică, 23 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : UNICEF luptă împotriva violenței
Pagina a fost generata in 1.0737 secunde